Verschillen tussen de iPad Air 1 en iPad Air 2

Geschreven op 4 januari 2019

In 2010 kondigde Apple de eerste iPad aan. Inmiddels zijn er verschillende iPad-modellen uitgekomen, waaronder de iPad Air (2013) en de iPad Air 2 (2014). Deze lichtgewicht tablets zijn eenvoudig in gebruik en uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen beiden iPads? Je leest het in deze blog.

Uiterlijk

Op het eerste gezicht lijken de iPad Air en iPad Air 2 exact op elkaar. Bij beide devices zijn de afgeronde hoeken, metalen achterkant en het spiegelende scherm aanwezig. Tevens is de grootte van het scherm (2.048 x 1.536 pixels) behouden gebleven. Toch is het scherm van de iPad Air 2 anders, doordat er een anti-reflectie coating overheen zit. Deze coating zorgt ervoor dat reflectie op het scherm wordt verminderd. Naast het aangepaste scherm is de iPad Air 2 lichter dan haar voorganger. Dit is te danken aan het dunne ontwerp; de iPad Air 2 heeft een dikte van 6.1 mm, wat 19% dunner is dan de iPad Air 1.

Technisch

Het meest opvallende technische verschil is de toevoeging van Touch ID in de homeknop van de iPad Air 2. Touch ID is een techniek die gebruikt maakt van vingerafdrukken en de gebruiker in staat stelt om via een vingerafdruk je toestel te ontgrendelen om zo applicaties en wachtwoorden te autoriseren.

Een van de verschillen waar je het meest van merkt is de processor. Een sterke processor zorgt ervoor dat je niet lang hoeft te wachten tot een applicatie opent, een spelletje snel wordt geladen of dat het beeld niet hapert. De iPad Air 2 is uitgerust met een A8X-processor, het grote broertje van de A7-processor, welke in de iPad Air 1 te vinden is. Beide processoren presteren nagenoeg hetzelfde. Een filmpje kijken, bericht versturen of spelletje spelen kan op beide toestellen zonder problemen. Echter, bij langdurig gebruik van grafisch zwaardere applicaties, zoals (grote) videogames of fotobewerkingssoftware, zal de A8X merkbaar sneller zijn met minder haperingen.

Een ander verschil is de coprocessor van beide toestellen. De M8 Motion is onder andere verantwoordelijk voor de gyroscoop van de iPad Air 2, die een stuk nauwkeuriger werkt dan de M7 Motion van de iPad Air 1. Dit is met name te merken bij apps en games die gebruik maken van beweging gestuurde handelingen. Het sturen in een racespel, het bijhouden van stappen of de wijzers van een kompas zijn verschillende toepassingen die baat hebben bij een betere coprocessor.

Het werkgeheugen van de iPad Air 2 is ten opzichte van de iPad Air 1 verdubbeld van 1 GB naar 2 GB. Werkgeheugen zorgt ervoor dat apps in het geheugen geladen kunnen worden, zodat de processor ze kan uitvoeren. Met 1 GB zal je device prima presteren al moet er af en toe een app worden afgesloten. Met 2 GB kun je meerdere apps tegelijkertijd geopend hebben en kun je bovendien grotere apps openen.

De iPad Air 2 beschikt over een extra functie, namelijk de barometer. Deze techniek meet de luchtdruk en geeft de relatieve hoogteverschillen via locatiegegevens. De barometer zit geïntegreerd in het toestel. De metingen kun je inzien in Apple’s weer-app. Deze functie is met name handig wanneer je veel in de buitenlucht bent. Denk bijvoorbeeld aan een lange boswandeling of bergtocht.

In onderstaande tabel staan de technische specificaties van zowel de iPad Air 1 als iPad Air 2.

iPad Air 1 iPad Air 2
Afmetingen in mm 240 x 169,5 x 7,5 240 x 169,5 x 6,1
Gewicht (WiFi-model) 469 gram 437 gram
Gewicht (WiFi + 4G) 478 gram 444 gram
Schermdiagonaal 9.7″ / 24,6 cm 9.7″ / 24,6 cm
Resolutie in pixels 2048 x 1536 2048 x 1536
Pixeldichtheid in PPI 264 264
Processor A7 A8X Fusion
Coprocessor M7 motion M8 motion
Werkgeheugen 1GB 2GB
Opslagruimte 12GB, 32GB, 64GB of 128GB 12GB, 32GB, 64GB of 128GB
Camera achter 5 megapixel 8 megapixel (dual)
Camera voor 1.2 megapixel 1.2 megapixel (dual)
Batterijduur normaal gebruik c.a. 10 uur c.a. 10 uur

Camera

Wat direct opvalt aan de specificaties van beide apparaten is de camera. Aan de voorkant hebben beide apparaten een 1.2MP-camera, maar aan de achterzijde bevindt zich bij de iPad Air 2 een camera met 8 megapixel. De Air 1 heeft daarentegen een 5 megapixel camera. Deze verbetering is met name zichtbaar wanneer je besluit een foto te maken van dichtbij of met weinig licht. Afbeeldingen en video’s zullen scherper ogen en minder pixelachtig. Bij wijder geschoten foto’s van veraf is dit niet of nauwelijks merkbaar. De afbeeldingen van de iPad Air 2, die tevens meer ruimte in beslag nemen, zijn qua beeldkwaliteit dus vrijwel gelijk aan die van de iPad Air 1. Voor veelvuldig gebruik van de camera kun je dus beter kiezen voor een telefoon of professionele camera.

Naast de hogere megapixel-waarde bezit de iPad Air 2 over functies die niet te gebruiken zijn op de iPad Air 1. Denk hierbij aan de HDR-functie, die beelden in de avond verscherpt, en verbeterde lichtgevoeligheid, wat zorgt voor heldere en lichte afbeeldingen. Daarnaast heeft de videofunctie van de camera een slow-motion-stand. Ideaal om een memorabel moment vast te leggen van een sportwedstrijd, een huisdier of andere bewegende beelden.

Zal ik een refurbished iPad Air of iPad Air 2 kopen?

In vergelijking tot haar voorganger, is de iPad Air 2 op verschillende vlakken vernieuwd. Toch is het lastig om te bepalen welk toestel nu ‘beter’ is. De krachtige (co)processor, de verbeterde camera(functies) en het aangepaste antireflectiescherm maken van de iPad Air 2 een krachtig apparaat, maar deze aanpassingen komen met een prijskaartje.

De vraag of je beter voor een iPad Air 1 of 2 kunt gaan, hangt dus af van de wensen die je hebt en de manier waarop je de tablet van plan bent te gaan gebruiken. Voor langdurig en intensief gebruik raden wij aan om de iPad Air 2 aan te schaffen, gezien de betere processorsnelheid. Maakt dit je niet zoveel uit, vraag jezelf dan af of de overige voordelen opwegen tegen de meerprijs.

Ons advies: breng éérst in kaart waarvoor het toestel gebruikt gaat worden en hoeveel dit gaat kosten. Pas dan kijk je naar het type Apple-tablet dat je wilt gaan aanschaffen.

Andere blogs