Zet samen met ons de bloemetjes buiten!

Geschreven op 29 maart 2021

Ga jij samen met ons de bloemetjes buiten zetten? Het is namelijk Lente en dus de perfecte tijd om je tuin of balkon weer op te knappen. Maak van je tuin of je balkon een vreugdevolle plek om van te genieten door fleurige bloemen te planten. In deze moeilijke tijden, wanneer we veel thuiszitten, is het fijn om je tuin of balkon nog heerlijker te maken zodat jij lekker kan ontspannen. Om jou alvast een stap in de goede richting te geven hebben wij iets leuks voor jou!

Als het goed is heb je een mooie kaart gekregen bij je bestelling van een iPad, MacBook, iMac of Mac. Deze kaart is niet zomaar een kaart, maar een hele bijzondere kaart. De kaart is namelijk gemaakt van groeipapier. Nu vraag je je misschien af wat groeipapier is en wat je ermee kunt. In dit blogartikel leggen wij jou dit uit en geven wij jou instructies om zelf het groeipapier te planten zodat er straks mooie veldbloemen uitkomen. 

Wat is groeipapier?

Groeipapier is anders dan het normale papier waar je op print. Het papier is namelijk 100% gerecycled en daarmee duurzaam. Toch is dat niet het meest bijzondere aan dit papier. Het unieke aan dit papier is dat er kleine zaadjes van bloemen inzitten. Wanneer je het papier dus in de grond plant, komen er uiteindelijk bloemetjes uit! Het papier is ook nog eens biologisch afbreekbaar, dus het is niet schadelijk om het papier in de grond te doen. Ook de inkt waarmee wordt geprint is biologisch afbreekbaar en is dus niet schadelijk voor je grond. 

Daarnaast laat je met groeipapier geen afval achter zoals de meeste kaarten of flyers dat wel doen. Je hergebruikt de kaart namelijk voor een goed doel: bloemen planten. Groeipapier is net als het refurbishen van apparaten circulair. In plaats van materialen of producten in de vuilnisbak te gooien, worden materialen en/of producten hergebruikt. 

Welke zaadjes zitten in het papier?

In het groeipapier wat je van ons hebt gekregen zitten zaadjes voor veldbloemen. Het is een mix van Leeuwenbekjes, Godetia, Gipskruid, Ijsbloemen, Virginian Stock, Klaprozen, Alyssum en Chinese anjer. Deze bloemen trekken nuttige insecten aan zoals bijen en vlinders. De bijen en vlinders hebben het de afgelopen jaren helaas steeds zwaarder in Nederland. Dit heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit, maar ook voor ons welzijn. Bijen zijn namelijk belangrijk voor het bestuiven en bevruchten van bloemen en planten. Ook voor onze fruitbomen en groenteplanten. Dus als we in de toekomst nog bepaalde fruit- en groentesoorten willen eten dan hebben wij de bijen hard nodig!

veldbloemen

In 5 stappen je eigen bloemen planten

Ga zelf aan de slag en plant de veldbloemen in je tuin of in een pot. Handig is om te weten dat de beste tijd om de zaadjes in de tuin te zaaien tussen maart en mei is. Binnen zaaien kan al vanaf eind maart, waarna ze half mei naar buiten moeten. Zorg dat de plantjes op een lichte en warme plek staan. Pas op met de plantjes in de volle zon te zetten. Hierdoor drogen ze te snel uit en ontkiemen de zaadjes niet.

Handige benodigheden die je moet hebben voor het planten van bloemen zijn: goede potgrond voor de moestuin, tuinhandschoenen (optioneel), een gieter, een bloempot of een stuk omgespits grond in je tuin en natuurlijk het groeipapier. 

Stap 1: Maak het groeipapier eerst echt goed nat. Dus niet een paar druppeltjes over het papier, maar zorg ervoor dat het papier echt doorweekt is. 

Stap 2: Leg vervolgens het groeipapier in een bloempot, dit kan zowel binnen als buiten. Of leg het groeipapier in de tuin op de aarde. Gebruik hier het liefst 'zaaigrond' of 'potgrond voor de moestuin' voor. 

Stap 3: Dek het groeipapier vervolgens af met ongeveer 1 tot maximaal 1,5 cm potgrond of aarde. Zo krijgen de zaadjes voldoende voedingsstoffen, bescherming en licht om te ontkiemen. LET OP: leg het papier niet onder een hele dikke laag potgrond of aarde. De zaadjes zullen dan niet genoeg zonlicht krijgen waardoor ze soms helemaal niet kunnen ontkiemen. 

Stap 4: Geef zeker in het begin elke dag wat water, dit doe je tenmiste de hele eerste week. Wanneer het groeipapier buiten staat en het regent elke dag dan hoeft dit natuurlijk niet. Wanneer het echt stormt en de regen met bakken uit de hemel naar beneden komt dan kun je het beste de zaadjes naar binnenhalen (als ze in een pot staan). Zorg dat je het papier water geeft met een gieter met sproeikop. Zo wordt het water evenredig verdeeld over alle zaadjes. 

Stap 5: Zorg dat de zaadjes voldoende zonlicht krijgen, maar pas wel op met het vol in de zon zetten (zeker in de zomer). Het papier kan dan snel uitdrogen waardoor de zaadjes niet kunnen ontkiemen. Nu is het gewoon geduldig afwachten. Afhankelijk van de temperatuur zullen de eerste plantjes na 6 tot 10 dagen ontkiemen. De eerste echte bloei zie je ongeveer na 6 weken. Blijf natuurlijk altijd je plantjes genoeg water geven (maar niet teveel). Blijf vervolgens rustig afwachten. Als je de bloemen in de lente hebt gezaaid, zal je deze zomer al kunnen genieten van de eerste bloemen. 

groeipapier-stappen

Doe je mee met onze fotowedstrijd?

Doe je ook mee met onze fotowedstrijd? Plaats jouw mooiste foto die te maken heeft met deze actie op jouw Facebook of Instagram tijdlijn en tag ons (@iused.store) in jouw foto. De foto mag te maken hebben met het hele proces van het zaaien, ontkiemen tot aan de eerste bloei. Meedoen met onze fotowedstrijd kan tot en met 31 juli 2021, dus dat is genoeg tijd om foto's te maken! De leukste inzendingen maken kans op mooie prijzen! 

Andere blogs