Hoe betrouwbaar zijn Trustpilot-reviews?

Geschreven op 16 april 2021

Net als Trustpilot geloven wij dat transparantie de sleutel is tot vertrouwen. Daarom leggen wij in dit artikel uit hoe wij aan onze reviews komen en hoe wij deze monitoren.  

Al sinds 2014 werken wij met Trustpilot 

Als sinds 2014 werken wij met het reviewssysteem van Trustpilot. Ondertussen staat onze teller al op de 7.600+ reviews. Wij lezen al onze reviews met veel zorg en aandacht. Daarnaast leren wij echt van onze reviews die wij verzamelen. Door kritische reviews te lezen weten wij wat voor ons aandachtspunten zijn. Daardoor kunnen wij heel nauwkeurig onze service verbeteren.  

Trustpilot en wij zijn beiden van mening dat klanten die hun ervaring delen bijdragen aan transparatie en het versterken van vertrouwen tussen bedrijven en consumenten. Daarom zijn de reviews die je ziet op onze website gebaseerd op echte ervaringen van onze klanten. Trustpilot neemt namelijk maatregelen om nepreviews te weren. Hoe zij dit doen hebben zij onlangs gedeeld in hun eerste Transparantierapport.  

Maatregelen tegen nepreviews

Iedereen is in staat om op elk gewenst moment een ervaring over ons te delen op Trustpilot. Echter moet dit wel betekenen dat je een service- of koopervaring moet hebben gehad met ons. Zo gaan we tegen dat mensen die nog nooit klant bij ons zijn geweest nepreviews plaatsen. 

Daarnaast wordt er vanuit ons automatisch een uitnodiging gestuurd naar al onze klanten om een review achter te laten op Trustpilot. Wanneer onze klanten op deze uitnodiging ingaan en een review achterlaten dan worden deze reviews gelabeld als geverifieerd. We zorgen er op deze manier voor dat we op een onbevooroordeelde manier te werk gaan. We nodigen al onze klanten uit, dus ook klanten waarbij er dingen misgingen.  

Trustpilot zelf heeft een geautomatiseerde fraudedetectiesoftware ontwikkeld waarmee zij frauduleuze reviews opsporen en verwijderen. De software van Trustpilot analyseert o.a. het IP-adres, gebruikers-ID, apparaatkenmerken, locatiegegevens en tijdstempel om te bepalen of een review verdachte eigenschappen bevat. Daarnaast kan ook iedereen een review rapporteren als deze in strijd is met de richtlijnen. Ook plaatst Trustpilot waarschuwingen op een bedrijfsprofiel, wanneer het bedrijf zelf nepreviews schrijft.  

Onze rapportagecijfers van 2020 

In 2020 hebben wij 15.525 tickets aangemaakt. Dit zijn berichten van onze klanten die binnenkomen via de chat, e-mail, social media en via de telefoon. De gemiddelde reactietijd op een bericht was binnen 1,5 uur, telefoongesprekken worden tijdens kantooruren direct opgenomen. Het klanttevredenheidspercentage was in 2020 91.3%.  

Ons bedrijfsprofiel op Trustpilot 

In de afgelopen 12 maanden hebben wij 1.623 reviews verzameld op Trustpilot. Verreweg het meeste van deze reviews, wel 84%, waren ‘Uitstekend’. Verder waren 14% van de reviews ‘Goed’, 1% ‘Gemiddeld’ <1% ‘Slecht’ en <1% ‘Zeer slecht’.  

iUsed-Trustpilot-reviews

Wij reageerden doorgaans binnen 24 uur of minder op kritische reviews. Wij hebben uiteindelijk op 38% van onze negatieve reviews gereageerd. Wij hebben in totaal 1 review gerapporteerd. Dit was een review die was beoordeeld met ‘Zeer slecht’. Uiteindelijk heeft Trustpilot deze review verwijderd, omdat deze in strijd was met hun richtlijnen.  

Conclusie

Je kan dus wel stellen dat onze reviews op Trustpilot te vertrouwen zijn. Doordat wij alleen klanten uitnodigen die een echte ervaring met ons hebben gehad, weet jij zeker dat onze service vergelijkbaar is met de reviews die jij online leest. Daarnaast werkt Trustpilot er hard aan om nepreviews tegen te gaan. Dit doen zij onder andere met software die fraude tegengaat en door allerlei richtlijnen te hanteren. 

Andere blogs