15-03-2021

het-verschil-tussen-recyclen-en-refurbishen

Het verschil tussen recyclen en refurbishen

Er wordt nog vaak gedacht dat recyclen en refurbishen hetzelfde is. Dit is niet zo gek, want het heeft wel met elkaar te maken. Beide vormen dragen namelijk bij aan een duurzame wereld. Toch is recyclen minder efficiënt dan refurbishen. Wil je weten waarom? Lees dan gauw verder!


Wat is recyclen?

Het recyclen van producten houdt in dat producten uit elkaar worden gehaald en dat de bruikbare grondstoffen weer omgevormd worden tot nieuwe producten. Het recyclingproces begint met het scheiden van afval. Wanneer dit niet meteen goed gebeurt is het daarna nog een tijdrovende klus om de grondstoffen te recyclen. Daardoor moet bijvoorbeeld plastic nog ontzettend veel stappen doorlopen totdat er weer iets nieuws van gemaakt kan worden. Uiteindelijk worden de materialen dus wel opnieuw gebruikt waardoor de circulaire economie wordt gestimuleerd. Toch heeft deze vorm nog wel een groot nadeel. Een product eerst uit elkaar halen en omvormen tot een nieuw product kost veel energie en dus ook CO2. Onderaan de streep is de CO2 besparing dus minimaal.

"Een product meteen hergebruiken is veel gunstiger voor het milieu. En dit is precies wat er gebeurt bij het refurbishen van producten."

Wat is het verschil met refurbishen?

Het refurbishen ofwel reviseren van elektronisch apparatuur houdt in dat bepaalde onderdelen worden vervangen en/of gereinigd, waardoor het apparaat weer opnieuw kan worden gebruikt. Net zoals het recyclen draagt het refurbishen van producten bij aan de circulaire economie. In plaats van het product meteen op de afvalberg te gooien, wordt er eerst gekeken of het product opnieuw kan worden gebruikt. Een product meteen hergebruiken is veel gunstiger voor het milieu. En dit is precies wat er gebeurt bij het refurbishen van producten.


Wat is de circulaire economie?

In een circulaire economie ofwel een kringloopeconomie bestaat er geen afval en worden grondstoffen en materialen steeds opnieuw gebruikt. Producten die nog in goede staat zijn krijgen een tweede leven en producten die niet meer bruikbaar zijn worden uit elkaar gehaald waarbij de grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Met het refurbishen van producten wordt ervoor gezorgd dat de kringloop vertraagd wordt. Materialen en producten worden langer gebruikt en dit is goed voor het milieu. Er hoeven nu namelijk minder nieuwe grondstoffen gewonnen te worden waarmee de CO2 uitstoot omlaag gaat.


Voorbeelden van CO2 besparing

Een aantal voorbeelden laten zien hoeveel CO2 je nou daadwerkelijk bespaart als je een refurbished iPhone of een refurbished MacBook koopt. De gemiddelde uitstoot voor de productie van 1 iPhone is ongeveer 58 kg CO2. Wanneer je voor refurbished kiest hoeft er geen nieuwe iPhone te worden geproduceerd. Je bespaart daarmee dus ongeveer 58 kg CO2! Dit is gelijk aan een enkele autoreis van Amsterdam naar Lille (Frankrijk).

Bij het produceren van 1 MacBook wordt er veel meer CO2 uitgestoten dan bij een iPhone. Dit komt natuurlijk doordat het apparaat veel groter is! Bij de productie van 1 MacBook wordt 250 kg CO2 uitgestoten. Hiermee kan je een enkele vliegreis van Amsterdam naar Barcelona maken!


Refurbished heeft de toekomst!

Het mag dus duidelijk zijn dat refurbished producten de impact op het milieu beperken. Dit is zeker nodig, want klimaatverandering is een serieus probleem. Daarnaast raken de natuurlijke hulpbronnen op een gegeven moment op en dan kunnen er helemaal geen nieuwe producten gemaakt worden. Refurbishen is dus een eerste stap naar een nieuwe economie. Een economie waar producten niet meer snel worden weggegooid, maar waarbij producten hergebruikt worden.