20-03-2016

batterijstatus-refurbished-macbooks

Batterijstatus van onze refurbished MacBooks

Bij aanschaf van een tweedehands (refurbished) MacBook testen wij de accu bij iUsed altijd op twee belangrijke punten. De belangrijkste is de totale laadcapaciteit, Apple geeft vanaf 75% een melding dat er binnenkort onderhoud nodig is aan de batterij. Bij iUsed moet de batterij een minimale laadcapaciteit behalen van 80% of hoger. Indien dit eronder komt vervangen wij de batterij. Daarnaast kijken wij ook naar het aantal laadcycli, gemiddeld gezien zal een accu ongeveer 1.000-1.200 keer opgeladen kunnen worden. Mocht de batterij wel een hoge laadcapaciteit hebben, maar ook een groot aantal laadcycli dan kunnen wij beslissen om deze preventief te vervangen.


Temperatuur en de gebruiksduur van de batterij

Als je zorgvuldig met je MacBook Pro of Air omgaat, kun je de gebruiksduur en de levensduur van de batterij heel gemakkelijk maximaliseren. Het belangrijkste is dat je je MacBook alleen gebruikt bij een temperatuurbereik van 10 tot 35°C. Hoe dichter de temperatuur bij de 20 tot 22°C ligt (gemiddelde kamertemperatuur), hoe beter het is. Het is funest voor een batterij om bijvoorbeeld vol in de zon en bij hoge temperaturen gebruikt te worden.


Hoe kun je het beste je batterij opladen?

Laad de batterij van je MacBook volledig op wanneer je deze voor de eerste keer op het stroomnet aansluit, en zorg er voor dat alle beschikbare Software-update’s geïnstalleerd worden. Apple brengt regelmatig nieuwe updates uit die soms ook de prestaties van de batterij verbeteren.

Voor een goed onderhoud van de batterij in je MacBook is het belangrijk dat de elektronen in de batterij regelmatig in beweging zijn. Dat wil echter niet zeggen dat je de stekker van de MacBook adapter permanent in het stopcontact moet laten zitten. Veel beter is het om je MacBook bijvoorbeeld overdag te gebruiken op batterij spanning en hem vervolgens ’s avonds op te laden. Op die manier blijft de batterij in een goede conditie. Wanneer je je MacBook meestal gebruikt aangesloten op het stroomnet dan is het aan te raden om de batterij minimaal één keer per maand volledig te ontladen en weer op te laden.

Ben je van plan om je MacBook langer dan een half jaar niet te gebruiken?, dan kun je de batterij het best tot 50% van de volledige capaciteit opladen en vervolgens opbergen. Als je een batterij voor langere tijd in volledig ontladen toestand opslaat, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen. Als je een batterij daarentegen voor lange tijd volledig geladen opslaat, kan er capaciteitsverlies optreden. Daardoor neemt de gebruiksduur van de batterij af.

Energiestand op je MacBook

Het voorkeurenpaneel ‘Energiestand’ bevat verschillende instellingen waarmee je de hoeveelheid stroom kunt beïnvloeden die je MacBook gebruikt. Je MacBook ‘weet’ of hij op het lichtnet is aangesloten of niet, en past de werking van diverse onderdelen daaraan aan. Als de batterij actief is, wordt het scherm gedimd en worden andere onderdelen zo min mogelijk gebruikt. Als je deze instellingen aanpast om de prestaties te verhogen, zal de batterij sneller leeg raken.

Je kunt de gebruiksduur van de batterij optimaliseren door de lichtsterkte van het scherm te verminderen tot het laagste niveau waarbij je nog prettig kunt werken. Als je bijvoorbeeld een film kijkt in een vliegtuig terwijl alle lichten uit zijn, hoeft het scherm niet de hoogste lichtsterkte te hebben.

Wi-Fi verbruikt stroom, zelfs als je niet op een netwerk bent aangesloten. Als je Wi-Fi niet gebruikt, kun je deze voorziening uitzetten in het Wi-Fi Statusmenu in de menubalk of in het voorkeurenpaneel ‘Netwerk’.

Ontkoppel randapparatuur en stop programma’s die je niet gebruikt. Verwijder een SD-kaart als je hem op dat moment niet gebruikt.

Dit zijn enkele stappen om maximaal je batterij en batterijduur te besparen of verlengen.

iUsed geeft standaard op alle batterijen 12 maanden garantie.