19-02-2021

dag-van-het-keurmerk-refurbished

Dag van het Keurmerk Refurbished

Het Keurmerk Refurbished is 20 februari 2019 geleden opgericht. Sindsdien zijn er al heel wat dingen gebeurd rondom het keurmerk. Wij vertellen jou in dit blogartikel wat het Keurmerk Refurbished precies inhoudt, hoe het keurmerk is ontstaan en welke mijlpalen al met het Keurmerk Refurbished zijn behaald.


Wat is het Keurmerk Refurbished?

Als we eerst kijken naar de definitie van het woord ‘keurmerk’ dan komen we al gauw op het volgende uit: ‘een keurmerk is een kwaliteitsoordeel over een product of dienst afkomstig vanuit een betrouwbare bron’. In het geval van het Keurmerk Refurbished gaat dit over refurbished producten. Refurbished producten zijn al eerder gebruikte producten die door middel van controle, reiniging en reparatie een tweede leven krijgen.

De betrouwbare bron in dit verhaal is Techniek Nederland. Dit is een onafhankelijke partij die alle zaken rondom het Keurmerk Refurbished regelt. Dit is ook de partij die de certificaten aan alle goedgekeurde aanbieders uitreikt. De controles voor het Refurbished Keurmerk worden uitgevoerd door TÜV Nederland. Zij voeren als onafhankelijk certificatie-instituut technische audits uit bij de deelnemers om het hoge kwaliteitsniveau te waarborgen.

Refurbished apparaten die voldoen aan de strenge voorwaarden van het Keurmerk Refurbished mogen het label dragen. Zo moeten de refurbished devices op 50 punten worden getest en moet de aanbieder financieel gezond zijn. Daarnaast moet de aanbieder twee jaar garantie geven op het product én de accu en laadaccessoires. Ook gebruiken alle aanbieders die het Keurmerk Refurbished gebruiken algemene geldende cosmetische gradaties. Zo is het makkelijker om te kiezen tussen de verschillende gradaties van een refurbished product.


Waarom is het Keurmerk Refurbished ontstaan?

Een keurmerk geeft vertrouwen en dat is nou precies wat het Keurmerk Refurbished wil uitstralen. Er zijn veel aanbieders op de markt die refurbished producten verkopen, maar niet alle aanbieders verkopen goede producten. Met het Keurmerk Refurbished weten consumenten zeker dat ze een kwalitatief goed product aanschaffen. Met het Keurmerk Refurbished wordt dus het kaf van het koren gescheiden.

Welke bedrijven mogen het Keurmerk Refurbished voeren?

Tot op heden zijn er zes deelnemers die het Keurmerk Refurbished mogen voeren. Dit zijn:
 • Renewd 
 • Leapp
 • Forza
 • iUsed
 • SWWOP
 • FixjeiPhone

Wat is er tot nu toe bereikt met het Keurmerk Refurbished?

In de twee jaar tijd dat het Keurmerk Refurbished bestaat is er veel gebeurd. De belangrijkste momenten in het bestaan van het Keurmerk Refurbished worden hieronder uitgelicht. 
 • 20 februari 2019: Lancering van het Keurmerk Refurbished voor iPhones. 
 • 15 maart 2019: Techniek Nederland reikt de eerste certificaten van het nieuwe Keurmerk Refurbished uit. 
 • 12 juli 2019: Sinds introductie Keurmerk Refurbished zijn 6% van alle verkochte iPhones refurbished. 
 • 17 juli 2019: Refurbished MacBooks en iPads mogen nu ook het Keurmerk Refurbished dragen. 
 • 12 februari 2020: Start abri campagne Keurmerk Refurbished. In heel Nederland zijn op 1.000 abri’s de campagne ‘Waarom nieuw? Met een refurbished iPhone ben je ook perfect bereikbaar’ te zien. 
 • 20 februari 2020: Uit de grote refurbished barometer 2020 blijkt dat consumenten 44 euro meer willen betalen voor de zekerheid van het Keurmerk Refurbished. 
 • 15 maart 2020: Keurmerk Refurbished bestaat 1 jaar! 
 • 15 mei 2020: Verlenging voor de certificaten van de zes Keurmerk Refurbished leden. 

Keurmerk Refurbished bij iUsed

Momenteel verkopen wij refurbished MacBooksiMacsiPads en iPhones met het Keurmerk Refurbished. In onze webshop kun je ervoor kiezen door middel van de filters te selecteren of het product het Keurmerk Refurbished bevat. Wij verkopen namelijk producten met en zonder keurmerk.