28-02-2023

hoe-reset-je-een-ipad

Hoe reset je je Apple iPad?

Het kan zomaar voorkomen dat je iPad niet meer reageert of je scherm bevriest. Dan kan het helpen om je iPad te resetten. In deze (veel) voorkomende situaties kan een zachte reset voldoende zijn. Je voert een harde reset uit wanneer je je iPad helemaal opnieuw wilt instellen of als je hem wilt verkopen. In dit artikel leggen we je precies uit wat het verschil is tussen een zachte reset, een harde reset en hoe je beide uitvoert.

Zachte reset 

Er zijn veel redenen te benoemen om je iPad te resetten. Afhankelijk van de reden voer je een zachte reset of een harde reset uit. Maar wat is het verschil? Wanneer je een zachte reset uitvoert wis je alleen de cache. Daar worden gegevens slechts tijdelijk opgeslagen zodat zij klaar zijn voor de volgende werkstap en de laadtijd verkort wordt. Een harde reset verwijdert ook de instellingen die je hebt gemaakt, zoals je apps en foto's en wachtwoorden. Ook zonder je wachtwoord kan je een harde reset uitvoeren maar dan via iTunes op je laptop of pc. Hieronder worden de tips volgende toegelicht:

Tip 1: wis het cachegeheugen met de zachte reset
Tip 2: wis alle instellingen en inhoud met de harde reset
Tip 3: voer een harde reset uit zonder toegangscode/wachtwoord
Tip 3b: zet de iPad in herstelmodus 
Tip 3c: installeer de iPad opnieuw

Tip 1: wis het cachegeheugen met de zachte reset

Reageert je iPad langzaam of laad hij traag bij het spelen van een spelletje? Voer dan een zachte reset uit. Door een zachte reset uit te voeren dwing je je iPad opnieuw op te starten. 
 • Voor de iPadmodellen met een home-knop: druk je op de vergrendelknop en de home-knop, net zo lang totdat je het Apple logo op het scherm ziet verschijnen. 
 • Voor iPadmodellen zonder home-knop. Druk kort op de volumetoets, die bevindt zich het dichtst bij de vergrendelknop. Vervolgens druk je op de andere volumetoets. Tot slot druk je op de vergrendelknop, totdat het Apple-logo op het scherm verschijnt. 

Tip 2: wis alle inhoud en instellingen met de harde reset 

Je hebt een zachte reset uitgevoerd maar dit heeft niet tot het juiste resultaat geleid? In dit geval (of als je je iPad opnieuw wilt instellen of verkopen) zet je je iPad met een harde reset terug naar fabrieksinstellingen. Maar maak eerst een back-up voordat je dat doet, zo hoef je geen afscheid te nemen van je gegevens. In de volgende stappen leggen we je uit hoe je een harde reset uitvoert:
 1. Ga naar Instellingen > Klik op gemeen > Zet over of stel iPad opnieuw in >Wis alle inhoud en instellingen.
 2. Vervolgens voer je jouw wachtwoord in, als je er een hebt. 
 3. Tot slot bevestig je de harde reset en laat je de iPad zijn werk doen.

Tip 3: voer een harde reset uit zonder toegangscode

Je iPad terugzetten naar de fabrieksinstellingen zonder wachtwoord? Dat kan! Dat doe je van de app iTunes op je laptop of computer.
 1. Start/downloadt de laatste versie van iTunes op je laptop of pc.
 2. Sluit je iPad aan op je computer met een usb-kabel. 
 3. Vervolgens zet je je iPad uit. Bij iPadmodellen met een Home-knop druk je de vergrendelknop een paar seconden in en bevestig je via het touchscreen. Op modellen zonder Home-knop houd je tegelijkertijd de vergrendelknop en een van de andere volumeknoppen ingedrukt.

Tip 3b: zet de iPad in herstelmodus

 Om je iPad in herstelmodus te zetten, moet je kunnen multitasken. 
 • Op iPadmodellen met een home-knop houd je de home-knop ingedrukt terwijl je je iPad tegelijkertijd aansluit op de computer met een usb-kabel. 
 • IPadmodellen zonder een home-knop: houd de vergrendelknop ingedrukt en tegelijkertijd je je iPad op de computer aansluit met een usb-kabel.
Belangrijk! Laat de knop niet los, totdat je een icoon van een usb-kabel op het scherm van je iPad ziet. Wordt er gevraagd om je wachtwoord? Dan is het niet gelukt om je iPad in herstelmodus te zetten. Probeer het opnieuw en volg de stappen. 

Tip 3c: installeer de iPad opnieuw

 1. Klik in iTunes op het apparaaticoon (linksboven) om je iPad te selecteren.
 2. Vervolgens word je gevraagd of je je iPad wilt updaten of herstellen. Klik op herstellen.
 3. De laatste softwareversie wordt gedownload en gaat de iPad terug naar fabrieksinstellingen.
 4. Wanneer deze stappen doorlopen zijn, zie je het witte startscherm van de installatie. Je kunt je iPad nu opnieuw instellen.

Tip: als de herstelmodus sluit, voordat het proces is voltooid. Begin dan opnieuw tip 3.