17-09-2020

ipad-os-14-de-grootste-veranderingen

iPadOS 14 - de grootste veranderingen

iPadOS 14 is de tweede grote, eigen update voor iPads! Ten opzichte van iPadOS13 veranderen er een paar dingen, die zeker de moeite waard zijn. We zetten ze voor je op een rijtje.


1.Widgets

Op je iPad is het widgets menu flink geüpgraded. Zo kun je widgets nu over elkaar heen ‘plakken’ op één positie. Door te swipen tussen de geplakte widgets kun je snel wisselen van widget. Daarnaast is het uiterlijk van de widgets een stuk stijlvoller geworden. In tegenstelling tot bij de iPhones is het niet mogelijk om de widgets tussen je app icoontjes te plaatsen. Jammer, daar was het grote scherm van de iPad zeker geschikt voor geweest!


2. De puntjes op de ‘i’ met je Apple Pencil

Heb jij een Apple Pencil in huis? Dan kun je gebruik maken van de nieuwe optie Scribble. Met Scribble kun je letterlijk in alle tekstvakken schrijven in plaats van typen. Je iPad zet deze geschreven tekst om in blokletters. Ideaal als je de pencil toch al in je handen hebt, of je handschrift wilt bijhouden. Helaas is deze functie nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar al wel in het Engels.

Een andere gave toevoeging zit in de notities app. Wanneer je teken-skills niet fantastisch zijn, gaat je iPad je helpen. Wanneer je een vierkant tekent die net niet helemaal recht is, maakt je iPad er een perfect vierkant van. Hiervoor hoef je alleen maar je pencil stil te laten staan naast je (ietwat) mislukte vierkant.3. App indeling zoals een Mac

Een aantal apps van Apple zijn aangepast en lijken meer op hun grote broer die we kennen van de MacBooks en iMacs. Zo zijn de Finder, Notities en Foto’s voorzien van een nieuwe zijbalk. Ook is in Finder de mappenstructuur toegevoegd die we kennen van macOS. Ideaal, zeker als je gebruik maakt van een muis of trackpad.


4. Verbeterde zoekfunctie

Wanneer je op je iPad op het beginscherm naar beneden veegt, opent de iPad de zoekfunctie. Deze balk is een stuk compacter geworden en vult niet meer je hele scherm. Daarnaast is hij uitgebreid met een hoop nieuwe functies. Door simpelweg een zoekopdracht in te tikken zoekt je iPad naar de beste oplossing. Dat kan een zoekopdracht zijn in Google maar ook het telefoonnummer van iemand in je contacten.5. Kleinere oproepmelding

Inmiddels zijn we allemaal wel gewend aan de digitale meetings en gesprekken via Skype, Teams en FaceTime. Wanneer je net druk bezig bent in een project en je wordt gebeld, is het heel vervelend dat je hele scherm ineens bestaat uit die oproep. In iPadOS14 verandert deze schermvullende oproep in een kleine pop-up. Hiermee kun je handig opnemen of de oproep weigeren door hem weg te swipen. Zo kun je snel door met waar je mee bezig was.

Apple heeft weer leuke nieuwe dingen toegevoegd aan het nieuwe OS voor iPads. Hoewel deze update niet groots is, bevat het leuke nieuwe dingen die zeker handig kunnen zijn. Wij adviseren je deze update te downloaden zodat je ook gebruik kunt maken van de kleinere pop-ups en swipe widgets. Naast dat deze update leuk en handig is, zorgt hij er ook voor dat je iPad op-en-top beveiligd is. Zeker doen dus.

Alle iPads die draaien op iPadOS13 ondersteunen iPadOS14.