19-10-2022

Nieuwe blog header iUsed website (7)

Wat is het verschil tussen de Apple iPad Mini 6 en iPad Mini 5?

Wil jij een iPad mini kopen? Maar je twijfelt tussen de iPad Mini 6 en de iPad Mini 5? In dit artikel vertellen we jou meer over wat de verschillen en overeenkomsten tussen zijn tussen de iPad Mini 6 en iPad Mini 5.

De verschillen en overeenkomsten op een rijtje 
Apple iPad Mini 6
Apple iPad Mini 5
Scherm8.3 inch Liquid Retina IPS-LCD 7.9 inch Retina IPS-LCD
ProcessorApple A15 BionicApple A12 Bionic
Opslaggeheugen64GB tot 256GB64GB tot 256GB
Afmetingen 19,54 x 13,48 x 0,63 centimeter 20,32 x 13,48 x 0,61 centimeter 
Internet optiesAlleen wifi, Wifi en 4GAlleen wifi, Wifi en 4G
Ontgrendelen Touch ID (bovenkant)Touch ID (voorkant)
Compatibiliteit met accessoiresApple Pencil (2e generatie)Apple Pencil (1e generatie)
KleurenSpace Gray, Roze, Paars en Witgoud Space Gray, Zilver en Goud 

8.3 inch scherm (iPad Mini 6) vs 7.9 inch scherm (iPad Mini 5)

De iPad Mini 6 zit de thuisknop aan de bovenkant van het tablet. Hierdoor zijn de schermranden van de iPad Mini 6 dunner met een groter schermoppervlak ten opzichte van de iPad Mini 5. De iPad Mini 6 heeft een groter beeldscherm waardoor er meer ruimte is voor films en apps of om te tekenen met de los verkrijgbare Apple Pencil 2. 

De Apple Mini 5 is groter dan de Mini 6, maar heeft een kleiner scherm. Het 7.9 inch Retina scherm is nog steeds groot genoeg om comfortabel films en series te kijken. De True Tone schermtechologie (die voor het eerst op de iPad Mini 5 verscheen), zorgt voor een mooie kleurweergave. Echter is het verschil tussen de Liquid Retina (Apple iPad Mini 6) en Retina scherm duidelijk zichtbaar. Zeker wanneer je HDR afspeelt. 

A15 Bionic chip (iPad Mini 6) vs A12 Bionic chip (iPad Mini 5) 

Ondanks het kleine formaat van de iPad 6 is het een krachtig device. De Mini 6 is net als de nieuwe iPhone modellen voorzien van de A15 Bionic chip. Ten opzichte van de A12 Bionic chip is dit een flinke verbetering. Hierdoor is de iPad Mini 6 een stuk sneller dan de iPad Mini 5. De Mini 6 kan zelfs de zwaarste taken aan, denk aan videobewerking of 3D games met de beste instellingen.

De iPad Mini 5 is niet geschikt voor het uitvoeren van de zwaarste taken. Deze iPad gebruikt namelijk de A12 Bionic chip en is inmiddels wat gedateerd. Dat is merkbaar wanneer je zware apps gebruikt of in meerdere apps tegelijk wilt multitasken. De Mini 5 is wel geschikt voor het spelen van games en het kijken naar video's, maar niet met de beste instellingen.

Kleuren en ondersteuning (iPad Mini 6) vs kleuren en ondersteuning (iPad Mini 5)

Door de nieuwe 15A Bionic chip ondersteunt de iPad Mini 6 ook mobiel internet via het snellere 5G netwerk. Vooral handig als je vaak onderweg bent, zo heb je geen last van haperingen wanneer je een serie streamt of een online game speelt. Om van het 5G netwerk gebruik te kunnen maken heb je wel een simkaart met 5G abonnement nodig. Deze iPad Mini is verkrijgbaar in de kleuren, Space Gray, Roze, Paars en Witgoud met keuze uit 64GB tot 256GB opslaggeheugen.

Het gebruik kunnen maken van het 5G netwerk is helaas niet mogelijk op de Mini 5. Op deze iPad kan je gebruik maken van alleen wifi, Wifi of 4G. Deze iPad is verkrijgbaar in de kleuren Space Gray, Zilver en Goud. Je hebt de keuze uit hetzelfde opslag varianten als de iPad Mini 6. Zo is voor de meeste gebruikers 64GB geheugen voldoende opslagruimte voor hun apps en bestanden. Het model met 256GB opslaggeheugen is een aanrader wanneer je veel bestanden downloadt.