21-06-2018

wat-is-het-verschil-tussen-qwerty-en-azerty

Wat is het verschil tussen Qwerty en Azerty?

Een toetsenbord is opgebouwd vanuit een bepaalde indeling. Er bestaan veel verschillende toetsenbordindelingen, zowel wat betreft de plaatsing van de toetsen als wat betreft de plaatsing van de letters op die toetsen. De indeling die standaard gebruikt wordt verschilt soms per land.

Via iUsed.com bieden we MacBooks aan met verschillende toetsenbordindelingen: Qwerty Nederlands, Qwerty Internationaal en Azerty. In deze blog bespreken we de verschillen tussen deze toetsenborden.


Qwerty Nederlands

Het toetsenbord dat veel in Nederland wordt gebruikt is Qwerty Nederlands; zie de onderstaande afbeelding. Dit type is voornamelijk te herkennen aan een verticale Enter/Return-toets. Verder bevindt de Backslash () zich linksonder de Enter/Return-toets en zit er een kleinere Shift-toets op met een tilde/grave accent-toets (`) ernaast. Bovendien heeft het Nederlandse toetsenbord een euroteken op de 2 zitten. Om deze te gebruiken dien je de knoppencombinatie Alt + 2 in te drukken.Qwerty Internationaal

Een ander type toetsenbord dat vaak voorkomt in Nederland is Qwerty Internationaal; zie de afbeelding hieronder. Het grootste verschil is dat dit type een horizontale Enter/Return-toets heeft. Verder zit er een bredere Shift-toets op en bevindt de Backslash zich rechtsboven de Enter-toets. De tilde/grave accent-toets (`) zit links naast de 1 en het euroteken ontbreekt op de 2. Echter, wanneer je de locatie instelt op Nederland, kun je ook gebruikmaken van de knoppencombinatie Alt + 2 voor een euroteken.Azerty

Het toetsenbord dat in België gebruikt wordt is Azerty; zie onderstaande afbeelding. Dit type verschilt op meerdere punten van de Nederlandse versie. Allereerst zijn de Q en A omgewisseld en is de M een rij omhooggeschoven. Daarnaast zijn de W en de Z ook gewisseld. Bovendien bevinden speciale karakters zoals het uitroepteken, het vraagteken en het euroteken zich op andere plaatsen.