16-01-2018

gebruiksduur-van-de-batterij

Optimaliseer de gebruiks- en levensduur van de batterij

Tijdens het refurbishen van de Apple apparaten testen wij de accu altijd op twee belangrijke punten: de totale laadcapaciteit en het aantal laadcycli. Waneer de totale laadcapaciteit onder de 75% is geeft Apple een melding dat er binnenkort onderhoud nodig is aan de batterij. Bij iUsed vervangen wij de batterij al bij een totale laadcapaciteit van onder de 80%. Daarnaast kijken wij ook naar het aantal laadcycli. Gemiddeld gezien zal een accu ongeveer 1.000-1.200 keer opgeladen kunnen worden. Mocht de batterij wel een hoge laadcapaciteit hebben, maar ook een groot aantal laadcycli, dan kunnen wij beslissen om deze preventief te vervangen.

Om het meeste uit je Apple apparaten te halen is het belangrijk dat je zowel de gebruiksduur als de levensduur van de batterij optimaliseert. De gebruiksduur is de tijd dat je je apparaat kunt gebruiken voordat je de batterij opnieuw moet opladen. De levensduur van een batterij is de tijd dat de batterij meegaat voordat je hem moet vervangen. Zowel de gebruiksduur als de levensduur van de batterij is grotendeels afhankelijk van jouw gebruikswijze. Met de volgende tips haal je het maximale uit je devices.


Bijwerken naar de nieuwste software

De software-updates van Apple bevatten vaak allerlei energie-besparende technologieën. Zorg er dus voor dat je altijd de nieuwste versie van iOS of macOS op je apparaat hebt staan. Op je iPhone of iPad kun je de nieuwste versie installeren door te gaan naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Met je MacBook ga je naar App Store > Updates.


Niet te warm, niet te koud

Je Apple apparaat functioneert prima binnen een groot temperatuurbereik, maar de ideale temperatuur bij gebruik ligt tussen de 16 en 22 °C. Het is vooral belangrijk om je apparaat niet bloot te stellen aan temperaturen boven de 35 °C. Bij dergelijke hoge temperaturen loop je namelijk het risico dat de capaciteit van de batterij permanent wordt aangetast, waardoor het apparaat na opladen minder lang blijft werken. Als je een batterij bewaart in een hete omgeving kan dit onherstelbare schade veroorzaken, maar de gevolgen zijn mogelijk nog groter als je je device bij hoge temperaturen oplaadt.

Als je je apparaat in een heel koude omgeving gebruikt, merk je wellicht dat de batterij minder lang meegaat. Echter, dit is slechts tijdelijk. Je zult merken dat de batterij bij een normale temperatuur weer als vanouds presteert.



Opladen zonder hoes

Wanneer je je device oplaadt als deze in een hoes zit, kan dit extra warmte genereren. Dit heeft een negatief effect op de batterijcapaciteit. Als je apparaat dus warm wordt tijdens het opladen, kun je deze beter eerst uit de hoes halen.

Opbergen met halflege batterij bij goede temperatuur

Ben je van plan je apparaat langere tijd niet te gebruiken? Dan zijn er twee belangrijk factoren van invloed op de conditie van de batterij: de temperatuur waarbij je je apparaat bewaart en het laadpercentage van de batterij op het moment dat je het apparaat uitschakelt en opbergt.

Als je een apparaat voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen. Als je daarentegen een apparaat voor langere tijd opbergt met een volledig opgeladen batterij, kan er capaciteitsverlies optreden. Daardoor neemt de gebruiksduur van de batterij af. Wij raden daarom aan om de batterij niet volledig op te laden, maar ook niet helemaal leeg te laten. Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal.

Uiteraard is het belangrijk dat je het apparaat uitschakelt, zodat het geen batterij meer verbruikt. Kies bovendien een relatief koele (maximaal 32 °C), droge plek uit om je device op te bergen. Mocht je je apparaat langer dan een zes maanden opbergen, dan moet je het elke zes maanden opnieuw tot 50% opladen.

Wanneer je je device na lange tijd weer tevoorschijn haalt, kan het zijn dat de batterij zo goed als leeg is en dat je deze eerst zo’n twintig minuten via de originele adapter moet opladen voordat je je apparaat weer kunt gebruiken.


Je instellingen optimaliseren

Ongeacht wat je verder met je apparaat doet, kun je twee eenvoudige dingen doen om de batterij te sparen: de schermhelderheid aanpassen en letten op het gebruik van WiFi.


Schermhelderheid

Je kunt de gebruiksduur van de batterij optimaliseren door de lichtsterkte van het scherm te verminderen tot het laagste niveau waarbij je nog prettig kunt werken. Swipe op een iPhone of iPad vanaf de onderkant van het scherm omhoog om het Bedieningspaneel te openen en sleep de helderheidsregelaar naar beneden. Je kunt ook instellen dat de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast. Daarvoor ga je naar Instellingen > Beeldscherm en helderheid en schakel je Pas automatisch aan in. Om de helderheid van een MacBook aan te passen kun je gebruik maken van de helderheidsknoppen (F1-F2) op het toetsenbord.



WiFi

Als je internet gebruikt op je iPhone of iPad, is het een goed idee om WiFi in te schakelen. WiFi is namelijk zuiniger dan verbinding maken via een mobiel netwerk. Je kunt WiFi inschakelen en op het WiFi-netwerk inloggen via het Bedieningspaneel of via Instellingen > Wi-Fi. Op een MacBook is het juist beter om WiFi niet te gebruiken. WiFi verbruikt namelijk stroom, zelfs als je niet op een netwerk bent aangesloten. Als je WiFi dus niet gebruikt kun je deze voorziening uitzetten in het WiFistatus-menu in de menubalk of via Systeemvoorkeuren > Netwerk.



Randapparatuur

Op een MacBook kun je bovendien de batterij sparen door randapparatuur te ontkoppelen en apps te stoppen die je niet gebruikt. Zet bijvoorbeeld Bluetooth uit en verwijder een SD-kaart als je deze op dat moment niet gebruikt.


Energiebesparingsmodus / Energiestand gebruiken
De energiebesparingsmodus is een functie in iOS waarmee je gemakkelijk kunt zorgen dat de batterij van je iPhone of iPad langer meegaat als deze bijna leeg is. Je ontvangt een melding op je iPhone als het batterijniveau 20% is en nog eens bij 10%. Met een tik in deze melding kun je de energiebesparingsmodus inschakelen of ga naar Instellingen > Batterij. In de energiebesparingsmodus is het display minder helder, worden de prestaties van je iPhone en iPad geoptimaliseerd en worden de systeemanimaties geminimaliseerd. Apps als Mail downloaden en functies als AirDrop en iCloud-synchronisatie worden uitgeschakeld. Essentiële functies zoals bellen en gebeld worden, e‑mail, berichten en toegang tot het internet blijven gewoon beschikbaar. Zodra je device voldoende is opgeladen, wordt de energiebesparingsmodus vanzelf uitgeschakeld.

Het voorkeurenpaneel Energiestand van je MacBook bevat verschillende instellingen waarmee je de hoeveelheid stroom kunt beïnvloeden die je MacBook gebruikt. Je MacBook ‘weet’ of hij op het lichtnet is aangesloten of niet, en past de werking van diverse onderdelen daaraan aan. Als de batterij actief is, wordt het scherm gedimd en worden andere onderdelen zo min mogelijk gebruikt. Deze instellingen kun je aanpassen via Systeemvoorkeuren > Energiestand.



Informatie over batterijverbruik bekijken

In iOS kun je per app het batterijgebruik zien, tenzij het device aan de oplader ligt. Hierdoor heb je meer controle over de gebruiksduur van de batterij. Om het verbruik te bekijken, ga je naar Instellingen > Batterij.

Ervaar je problemen met de batterij van jouw refurbished MacBook? iUsed geeft op alle batterijen standaard 12 maanden garantie. Alles over onze garantie lees je hier.